De eerste hymne van het negende boek van de Rgveda

Het gehele negende boek van de Rgveda is gewijd aan "Soma die zich zuivert" (met enkele uitzonderingen). De eerste hymne wordt toegeschreven aan de ziener-dichter Madhucchandas, zoon van Visvamitra, en heeft als metrum het Gayatri metrum (3 x 8 lettergrepen):

 

 1. Met de heerlijkste, meest opwekkende stroom, zuiver jezelf, o Soma, geperst voor Indra om te drinken.
   
 2. De vernietiger van demonen, aan alle volkeren toebehorend, begeeft zich naar zijn geliefde plek, bewerkt met metaal, en gaat zitten in zijn zetel van hout (het vat voor geperste Soma).
   
 3. Wees de beste gever van ruimte, de meest vrijgevige, de beste vernietiger van de belemmeraar; vervul de vrijgevigheid van de grootmoedigen.
   
 4. Stroom met jouw sap naar de uitnodiging van de grote deva's, tot de kracht-prijs en tot roem.
   
 5. Tot jou gaan wij, tot hetzelfde doel, dag in dag uit; o Soma-sap, in jou liggen onze verwachtingen.
   
 6. De dochter van de zon (de geïnspireerde dicht- en zangkunst) zuivert het Somasap van jou (deva Soma) dat voortdurend rondom vloeit, door het haar (van de zeef).
   
 7. Hém grijpen de tien tengere vrouwen (de vingers van de perser) in samenspel, de zusters, op de beslissende dag; 
   
 8. hém zetten de maagden (de vingers van de perser) in beweging, ze blazen de (honing)kruik gemaakt van bakura; de honing is drievoudig beschermend.
   
 9. En de melkkoeien mengen het kalf, de Soma, (met melk), voor Indra om te drinken.
   
 10. In de verlevendigingen van deze (Soma), vernietigt Indra alle belemmeringen en belemmeraars, en de held is grootmoedig met grootmoedige gaven.
   

-- 

terug